söndag 25 april 2010

Söndags-smoothie

Har återigen blivit inspirerad av ett gammalt Jamie Oliver avsnitt. Det är kul att få idéer som går att omvandla till nyttigare, rå alternativ. Idag blev det en härlig mellanmåls- eller dessertsmoothie baserad på banan och jordnötssmör. Jamie hade grädde i sin, jag tog mandelmjölk istället. Jag fuskade lite med ett jordnötssmör där jag tror att jordnötterna faktiskt var rostade, men eftersom jag inte är 100% rå, så bryr jag mig inte om att jag slarvar lite. När jag gjort jordnötssmör som varit helt rått har jag blandat rå jordnötter med hasselnötter för att få godare smak. Bara mixa nötterna och tillsätt sedan lite olja och salt. Ev lite honung också för att runda av smakerna.

Till 2 glas:
2,5-3 dl mandelmjölk
2 msk jordnötssmör2 msk honung
2 bananer
1 låda is
Mixa! Drick! Njut! Barnsligt gott.Provsmakning pågår...


Jag är nu gravid i v 29 och bebisens skelett och hjärna växer mycket. Behöver därför mycket kalcium och bra fetter. Därför tillsatte jag i slatten som blev över oskalade sesamfrön och kokosolja och mixade igen. Det blev också gott, och sinnet blev tillfredsställt, då jag vet att även bebisen fick vad han behöver.Ha en skön vårkväll!
//Jessica

7 kommentarer:

 1. Nope! De tar jag extra i tablettform också! Naturliga från växtriket, förstås. Gillar inte saker tillverkade i lab. :)

  SvaraRadera
 2. Finns B-12 i växtriket? Jag trodde den enda källan till B-12 var spirulina. och i spirulina är biotillgängligheten inte bevisad?
  Det ska väl finnas spår av B-12 i surkål och liknande också?
  Men är inte ett glas mjölk mer naturligt än tillskott i form av tabletter?

  SvaraRadera
 3. Hej jag undrar om ni vill hjälpa mig genom att berätta var i Göteborg jag kan handla raw foodprodukter?
  Mvh Lisa.

  SvaraRadera
 4. Johan: Eftersom jag inte mår så bra av mjölk så föredrar jag tillskott. Exakt hur bra B12 det är i tillskott vet jag faktiskt inte, så det har gett mig en anledning att bli nyfiken.

  Anonym: Vi handlar en del på Fram (ekologisk butik i Linné), på Hälsoboden vid Vasaplatsen, på Life i Nordstan och via Erica Palmkrantz (se rawfoodbyerica.se). Vi har också beställt från rawfoodshop.se några gånger. Jag köper dock det mesta jag behöver i "vanliga" affärer, men föredrar framför allt att handla direkt i en frukt- och grönsaksaffär. Det är ofta mycket billigare. Ligger en bra på Bangatan i Göteborg.
  Jag har också blivit tipsad om Ekostore på Ekelundsgatan 4, men inte testat den än.
  Har du själv några andra rtips?

  Må så gott i vårsolen!
  //Jessica

  SvaraRadera
 5. Hej och tack för era tips. Tyvärr har jag inga att ge er, jag bor på landet en bit från Göteborg och ville veta om jag ändå är där inne, om det finns någonstans att gå, för att handla där dagligdags är förstås inte hållbart.Jag står i startgroparna vad gäller raw food, och undrar lite hur jag ska komma igång. Är Ericas kurs att rekommendera tex?
  Tack till er!

  SvaraRadera
 6. Hej igen!
  Henrik har gått en Detoxkurs hos Erica, själv har jag inte gått någon kurs hos henne, utan har bara haft personliga coachingsessioner, men jag kan verkligen varmt rekommendera henne! Hon har en härligt sund och tillåtande inställning till maten och livet!!

  Vi kom igång genom att prova på rå frukostar. Det var så gott och en sån härlig känsla i kroppen att vi automatiskt fortsatte att utöka med fler mål om dagen.

  Vi har pratat om att dra igång en liten utmaning här på bloggen, "Raw frukost i en vecka" för dem som vill komma igång och uppleva hur bra man mår av raw food och även få testa hur lätt det faktiskt är att byta några vanor. Då blir det ett veckoprogram där man får en ny frukost att laga varje dag, med recept och inköpslistor, samt givetvis diskussioner via bloggen. Låter det intressant? Skriv gärna en kommentar, ni som är intresserade av detta, så att vi vet om vi ska dra igång med detta.

  I helgen ska jag hem till kära mamma o pappa. Jag har gjort rå brownie från "Rawfood på svenska" (av Erica Palmcrantz) som de ska få. En av pappas favoriter!

  Apropå raw godsaker: I nästa vecka släpps Ericas nya bok, Raw Delight", helt inriktad på desserter, godsaker och bakverk. Det ser jag fram emot, gottegris som jag är!

  //Jessica

  SvaraRadera