lördag 3 april 2010

Raw banancrepes inledde påsken

Hej!

Nu har det varit påsk, och då äter väl de flesta ägg. Så även vi, det är ju enkelt och nyttigt. Men vi inledde påsken lite tidigt, med att bjuda Erica Palmkrantz Aziz med familj på middag i onsdags.

Lite pirrigt att bjuda någon som är så duktig på raw food på mat, så vi körde med säkra kort från Alissa Cohens bok "Living on live food". Det var via en presentation av Ericas bok "Raw Food på svenska" som vi först kom in på Raw Food, och senare via Alissa Cohens bok som vi testade att leva 100%. I samma veva startade vi den här bloggen, så det finns mycket att läsa om det i tidiga inlägg, för den som funderar på hur man lätt kan testa hur det egentligen känns att leva fullständigt på rå mat. Läs om hur det började för oss.

Vi lagade en enkel vårsallad med en helt ljuvlig caesardressing baserad på pinjenötter (detta är nog det bästa Henrik vet i Raw Food väg!) följt av Banancrepes med nötfyllning och jordgubbssås. Erica har skrivit och tagit bilder på maten på sin hemsida (länk!), och här är recepten:

Caesardressing:
1 cup (2,4 dl) pinjenötter
1 msk linfröolja
1,5 tsk havssalt

Mixa till en grynig massa i matberedare, lägg över i en skål och mixa sedan:
0,8 dl olivolja
1 urkärnad färsk dadel, blötlagd en liten stund
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
2,5 msk citronjuice
2 msk vatten
0,5 msk vit miso (hade vi dock ingen så det har vi uteslutit, och det går bra utan)
Ev smaksätt extra med havssalt.
Mixa alla övriga ingredienser till en sås. Häll detta över pinjenötsmixen och rör ordentligt. Smaksätt med extra salt och citron om det behövs.

OBS! Det är viktigt att göra dressingen i de två stegen. Om man mixar allt på en gång får man inte den ”ostiga” konsistensen som smakar så gott!

Jordgubbscrepes

Crepes:
5-6 väl mogna bananer mixas till en smet i matberedare. Smeta ut på teflexpapper, ca 3 mm tjockt. Grädda i torkugn på 41 grader ca 14 timmar. (Kolla några timmar tidigare, smeten ska få en solid yta och inte vara krämig, men inte heller vara krispig). När det är klar är den rullbar. Ta loss och skär i bitar om ca 5×10 cm.

Fyllning:
2,4 dl macadamianötter
2,4 dl cashewnötter
1 stor citron, pressad
4 tsk honung
2 tsk Bragg Liquid Aminos (vi har inte fått tag på, så vi använder nama shoyu istället. Tog dock bara halva mängden, prova dig fram.)
1 tsk vaniljpulver
2 tsk vatten

Mixa alla ingredienserna till en smet. Lägg på fyllning på bananbitarna och rulla ihop till crepes.

Jordgubbssås:
3,6 dl jordgubbar
1-2 msk honung, eller så mycket som krävs för att såsen ska bli söt och god (går även bra med agavesirap)
Mixa till slät sås.

Häll ett tunt lager sås på ett fat. Lägg upp crepes-bitarna på detta, men se till att de inte ligger mot varandra. Ringla sås även över. Låt stå minst ett par timmar för att få den crepesliknande konsistensen. Bananrullen har en lite läderartad karaktär innan den gottat sig en stund i såsen. Går också bra att spara till nästa dag och smakar faktiskt ännu godare då!

Caesardressingen är en snabbrätt, men crepes:en får man ha lite tålamod med, eftersom själva crepes-smeten ska lagas ca 14 timmar i torkugnen. (Eller på ca 40 grader i vanlig ugn för dig som inte har en torkugn. Dock lite svårare att vara helt säker på temperaturen där.)

Apropå recept så gjorde vi också ett fantastiskt gott påskgodis enligt recept från Ericas blogg. Se recept här. Det blev både runda tryfflar till ett påskägg till syrran, och en sats till som vi tog med till Henriks föräldrar i Västervik, där vi är hela helgen. Där tog jag en genväg och plattade ut degen till en fyrkant, som jag sedan skar i bitar. Lite krossade hampafrön och hasselnötter som klappades in på båda sidor innan jag skar fick ge lite krisp till dem.

Tänk att det nu är ett år sedan vi provade 100% Raw Food i en månad! Vi började direkt efter påsken. Längtan tillbaka dit har faktiskt vaknat igen, nu när det kommer en massa fräscha vårprimörer, och solen börjar värma. 100% blir det kanske inte, men nu ska vi verkligen börja äta mer raw mat igen. Vi har ju bara några månader kvar till vår bebis kommer, och det är en extra sporre för mig, både för att underlätta graviditetens slutskede och för att få en smidig förlossning. Hudens elasticitet och hormonbalansen förbättras en massa av vattenrik och rå mat. Den första tiden som förälder behöver vi också en massa energi, så nu har vi många anledningar att se till att kosten och energin är i toppform.

Jessica & Henrik

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vill bara säga att jag många gånger varit inne på er blogg och blir väldigt inspirerad, även om jag inte har lämnat några kommentarer innan.
    Har börjat med Raw food för några månader sedan, men nu haft en "off period" pga en period av sjuka barn etc. Då blev det tyvärr lättare att slänga i mig "gammal vanlig" mat. Men nu är jag sugen igen och jag får som sagt mycket härlig inspiration från er. Tack!
    /Maria B

    SvaraRadera
  2. Tack, Maria!
    Vad roligt att höra att någon läser! :) Eftersom vi inte har varit så aktiva här den senaste tiden har vi ingen aning om det fortfarande finns något intresse, så din kommentar gör oss jätteglada!

    Jag vet hur det är med "gammal vanlig mat"... Har verkligen fallit i den fällan nu när jag är gravid. Det tar mycket mindre energi att tänka ut att laga makaroner än något mycket godare som är rått. När man är trött är det som att hjärnan stänger av ny kunskap och nya recept... Men man får vara snäll mot sig själv också, och uppskatta de dagar man faktiskt orkar engagera sig och är snäll mot kroppen.

    lev väl!
    //Jessica

    SvaraRadera