onsdag 3 februari 2010

Supergod och supernyttig snabbmat - hampamilkshake

Förra veckan när jag träffade Erica Palmcrantz, blev jag inspirerad att testa hampa, något jag hittills inte gjort, trots att jag vet att det är ett fullvärdigt protein med alla aminosyror. Jag hittade hampafrön, men tyvärr inget pulver, på den ekologiska affären Fram (i Göteborg), så nu var det bara att testa. Jag tycker att laga mat är som att leka, så istället för att surfa fram några recept testade jag helt enkelt något som föll mig in. Och det blev riktigt gott!


Det var nog ungefär så här:
1 dl hampafrön
3 dl vatten
Ett gäng jordgubbar, efter smak (jag tog ca 5-6 stora frysta)
ca 1 msk agavesirap

Mixa hampafrön till ett pulver (blir lite kladdigt, de verkar fettrika). Jag körde dem i en kaffekvarn, tycker att det brukar bli mest finfördelat så. Blanda med vatten och mixa i blender. Tillsätt frysta jordgubbar och agavesirap. (Smaka dig fram till hur bärig och söt du vill ha din drink.)

Jag gjorde det en gång till åt Henrik när han kom hem och förfinade receptet lite och körde denna gång hampapulvret i nötfiltret i min mixer, så att inte alla skalen kom med. Det blev lite tuggigt och inte så snyggt med dem i. (Det är Henriks version som är på bilden.) I Henriks version lade jag även till en näve mandlar, eftersom det kändes som han behövde lite mer matigt än jag.

Efter min lilla lek googlade jag hampamjölk. Jag tyckte nämligen att det var riktigt gott redan innan jag tillsatte bär och agave, och hittade flera varianter, bl a från Renée Voltaire. Hon kör med skalade frön och high-speed mixer för att få en vit mjölk om jag förstår det hela rätt. Skulle tro att mina frön är oskalade eftersom de är rätt grå. Såg också ett annat recept där de silade mjölken genom kaffefilter innan servering. Några olika tips på hur man kan göra. Jag tycker filtret i min blender är det mest smidiga. Jag slipper stå och kladda med filter, det är bara att hälla ut och så blir spillet kvar inuti. Bäst är det dock att hälla ut och skölja bort innan man shakar vidare med bär och annat gott. Annars kan det bli svårt att hälla ut i slutändan, när det fått en lite tjockare konsistens.

Har du inte testat hampa, så gör det! Kanonladdat med näring och som sagt ett fullvärdigt protein. Att göra en sån här shake tar bara några minuter.

Är du redan insnöad på hampa och har några tips på goda recept, blir jag jätteglad om du delar med dig i kommentaren här nedan. :)

//Jessica

3 kommentarer:

 1. Tack för tipsen. Hampafön är bra grejjor. Äter man fr många, med skal på drar de igång magen rejält. kanske något för ålderdomshemmen att testa i stället för katrinplommon (C8

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Vi har finmalt hampapulver som bland annat Gröna Boden på Vasaplatsen i Göteborg säljer som passar perfekt till smoothies. Jag börjar själv varje morgon med en smoothie med hampapulver och acaipulver. Rekommenderat pris för hampapulvret är ca 279 kr för 450 gram, eller 79 kr för 114 gram.
  Lycka till med din rawfood-resa!

  Hälsningar
  Karin Holmgren

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Kan man ge hampapulver till bebis?

  SvaraRadera