onsdag 27 januari 2010

Hej!
Long time no see. Kanske har ni gett upp den här bloggen vid det här laget.

Men det har inte jag. Inspirationen för Raw Food har dock varit i svajning. Inte själva grejen, bara suget efter maten. Och då har det blivit lätta utvägar (läs mackor och makaroner!) och inte så mycket att skriva om. Anledningen (om man nu kan skylla på det) är att jag är gravid! Jag börjar äntligen få tillbaka energin efter att ha mått illa i två månader och varit mer eller mindre sjuk en månad efter det. Ikväll hade förmånen att få träffa Erica Palmkrantz för att få hjälp och råd vad som är bra att äta nu när jag är gravid. Det gav mig massor med inspiration, och nu fick jag plötsligt lust att skriva igen!

Ikväll tänkte jag bara dela med mig av ett recept jag slängde ihop en dag när det inte fanns så mycket i skafferierna. De recepten brukar ju ofta bli riktigt bra. Varför krångla till det? Jag kom att tänka på det när jag kom hem, och slängde ihop det här receptet igen till lunch imorgon:

För 2 personer:
1 rött äpple, skalat
3 morötter
Någon dl naturella solroskärnor
Russin, mängd efter hur söt smak du vill ha, prova. Jag tog ca 1,5 dl tror jag.
2/3 av ett halvt vitkålshuvud (ta så mycket du vill så att det känns lagom till 2 pers)
Olja
Vinäger (äppel- eller vitvins-)
Salt, peppar, italiensk salladskrydda

Jag har en väldigt käck manick som gör strimlandet till en kortvarig fröjd. Tror det kallas "Alligator" eller "krokodil". Ingen nymodighet, har funnits länge. Det är en avlång plastbräda med en vass skåra i, för att kunna göra skivor. Vrider man på en spak kommer det upp vassa piggar, så att man istället strimlar. Jag använder den för att strimla äpple och morot, så de blir rätt grovt strimlade. Går säkert på ett grovt rivjärn också. Vitkålen strimlar jag med osthyvel.

Blanda samman allt och gör sedan en vinägrett på din favoritolja, äppelcider- eller vitvinsvinäger (jag tror att äppelcider är nyttigare, men vitvin är väldigt gott till vitkål), salt, peppar och italiensk salladskrydda. Vitkålen kräver ganska mycket vinäger för att bli god, så dosera mer än du brukar i en vinägrett. Ofta slutar det med att jag häller på extra vinäger när jag blandat i och smakar mig fram.

Blir ännu godare om den får stå ett tag, så det passar bra att göra kvällen innan eller på morgonen om du tänkt ha salladen som lunch. Går dock bra att äta direkt också. Gör en stor sats så har du till två dagar. Den står sig bra tack vare vinägretten.

//Jessica

2 kommentarer:

  1. GRATULERAR! Och det ska bli kul att följa er igen. Och få inspiration.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Tack Johan! Kul att höra från dig. :)

    SvaraRadera