torsdag 22 oktober 2009

Nötmjölk på 2 minuter utan att sila

Jag är kär i min nya blender! Den har ett fruktfilter som jag nu har upptäckt att det går utmärkt att göra nötmjölk med. Och det går jättefort. Har nu gjort all möjlig mjölk: Cashewmjölk, mandelmjölk, paranötmjölk och hemgjord sojamjölk.

Blendern heter Philips HR 2074.


Det finns säkert flera bra Blenders med denna typ av funktion. Känner du till någon så lägg gärna till en kommentar här nedanför. Har du testat flera så berätta vad du tyckte och diskutera med andra. (Om någon svarar, men snälla, gör det, det blir så mycket mera givande då!)

Här kommer ett par enkla grundrecept:

Nötmjölk

6-8 dl vatten - jag föredrar ett filtrerat (så att jag vet att det är rent från otäcka saker som klor och lut och radon)

2-2,5 dl nötter (mandel, cashew, paranötter etc)

Välj vattenmängd beroende på hur "fet" mjölk du vill ha. Om du är osäker, börja med mindre mängd och späd i efterhand om du vill att den ska vara mer åt lättmjölk-hållet


Gör så här:
Dela upp nötterna i 2-3 delar och kör en sats i taget. Testa dig fram beroende på hur stort fruktfilter du har. Ta hälften eller en tredjedel av ingredienserna, lägg nötterna i fruktfiltret och kör. Blir det inte bra, ta lite mer vatten. Kör tills nötterna är helt finfördelade och vätskan inte längre blir mer färgad eller stiger. Häll av, ta ur nötmassan och kör vidare. Om du redan tagit allt vatten du vill ha i men har mer nötter kvar, kör med redan färdig mjölk.

Smaka av och se om du vill söta med t ex dadlar eller honung. Om du vet redan från början att du vill ta i dadlar, lägg med dem redan bland nötterna, så slipper det bli skalrester i mjölken.

Använd nötresterna i en dressing eller mousse till exempel. De står sig ett par dagar i kylen. Nötmjölk står sig några dagar i kylen. Om det börjar lukta surt eller ofräscht är det dags att slänga. Min gissning är dock att den är mest fylld med näring precis när du gjort den.

Du kan givetvis göra dessa recept även om du inte har en blender. Då gör du istället så att du tar 1/3 av vätskemängden i taget och mixar alla nötterna i. Sedan silar du i silduk och trycker ut mjölken. Lägg tillbaka i mixern igen och upprepa två gånger.


Sojamjölk

80 g sojabönor

6 dl vatten

Något att söta med: Dadlar, honung etc

En blender med fruktfilter


Gör så här: Blötlägg i 4 timmar. Häll sedan sojbönorna och blötläggningsvattnet i fruktfiltret som du redan monterat i blendern. Kör med fullt ös tills det inte verkar bli mer färg på vätskan och nivån inte längre stiger. Häll över mjölken i en annan behållare. Ta ur fruktfiltret och bönresterna. Rengör och häll sedan tillbaka mjölken och mixa med det du valt att söta med.

I grundreceptet ska man efter att man mixat koka upp sojamjölken och tillsätta socker. Jag som just nu bara äter rå mat har inte testat det. Kanske blir det bättre? Jag tyckte inte att sojamjölken blev så god, men tänker mig att den kommer att fungera bra om jag tillsätter andra ingredienser, som jag annars skulle ha gjort med en köpt sojamjölk i t ex choklad- och banansmoothie. Den som testar eller har testat att göra kokad hemlagad sojamjölk? Skriv gärna och berätta hur du tyckte den var.


Snart kommer också ett inlägg om hur det gick att komma igång med Raw Food igen. Att sammanfatta sådana saker har ännu inte visat sig vara min starkaste sida. ;) Jag kan dock säga så mycket som att det gick så bra att jag bara fortsätter! Det var tänkt att vara en vecka, men nu blir det följetong igen. Jag kommer att avvika lite i helgen, då det både är kalas och namngivning med familjen, men i övrigt kör jag på nu! Gick ner 2,2 kilo första veckan och det, liksom att min hy och ett eksem jag haft sedan i somras förbättrades enormt på bara en vecka, driver mig vidare. Jag VILL ha en perfekt hälsa, är så nyfiken på vem jag skulle vara när jag håller ut och blir mitt bästa jag!

//Jessica1 kommentar:

  1. Jag skulle direkt avråda från sojamjölk och framförällt rå sådan då den är direkt ohälsosam. De enda sojaprodukter jag använder är fermenterade.

    Bättre att hålla sig till frö- och nötmjölk istället :)

    SvaraRadera