lördag 11 juli 2009

5 tips för att introducera raw food i familjen

När vi börjar intressera oss mer för kost och hälsa blir det lätt så att vi tar till oss mycket information, helt enkelt för att vi vill lära oss. Vi läser böcker, pratar med likasinnade, söker på internet, går på seminarier och kurser med mera. Till vår förvåning kan det få en oväntad effekt.

Efter ett tag märker vi ofta att vi inte har hela vår omgivning med på tåget. Hur spännande vi än tycker det är med raw food och dess inverkan på hälsan, börjar vi inse att våra vänner, nära och kära inte delar vårt nyfunna intresse med samma intensitet. Känns det igen?

Oavsett vilket intresse vi utvecklar, kommer vi att ändra fokus och prioriteringar ju mer vi ger oss in i ämnet. Samma gäller förstås för raw food. Vi börjar därför uppleva svårigheter med att hålla kosten, just för att vi utmanas när vi prioriterar.

Den främsta utmaningen ligger förstås på hemmaplan, i det egna köket. Det är inte alla som har förmånen att ha en partner som också är intresserad av raw food. Istället drar personen ifråga kanske åt andra hållet och vi känner oss motarbetade. Det kan också bli många "bläää" och "vill inte ha" från barn i familjen. Vi kanske behöver laga fler rätter för att tillfredsställa alla vid matbordet.

För att lättare klara en övergång och öka chanserna till att få stöd från familjen, följer här fem tips på hur du kan introducera mer hälsosam kost i hemmet.
 1. Smyg in raw food med efterrätter
  Alla gillar efterrätter och sötsaker, mer eller mindre. Därför är det ett tacksamt sätt att föra in raw food, utan att det märks alltför mycket. Det är populärt bland barn att få pajer, glass, smoothies, chokladmouse med mera, till en smarrig efterrätt eller mellanmål.

 2. Servera sallader och raw tillbehör till maten
  Att servera sallad till den lagade maten är kanske inte så innovativt, men det behöver inte vara den klassiska sallad-gurka-tomat-salladen. Det finns ju så mycket mer vårt glada växtrike har att erbjuda. Experimentera med olika salladssorter, smula ner nötter och frön, testa med frukt som inslag, blanda ner dadlar för sötma. Eller varför inte våga dig på alger i salladen? Mixa olika röror och dressingar att ringla över. Nya smaker inspirerar och ger nya upplevelser som väcker intresse.

 3. Öka mängden raw och dra ner mängden lagat
  Istället för att som brukligt ha sallad till maten, varför inte vända på konceptet och ha lite lagad mat som tillbehör till salladen. Det ökar förståelsen för att sallad och raw food också är mat, samtidigt som vi inte behöver känna den där klumpen av mättnad. Istället får vi uppleva en lättare mättnadskänsla som är betydligt behagligare än en "paltkoma" med tupplur på soffan som resultat.

 4. Gör en raw rätt per dag
  Allt eftersom attityden till raw food blir bättre i hemmet och familjen lär sig att det både är gott och att det mättar, kan du börja införa att göra en raw rätt per dag. Det enklaste att börja med är frukosten. En grön smoothie eller en fruktgröt med lite nötter brukar inte vara ett för stort steg, vare sig för barn eller respektive. Skicka med barnen raw mellanmål till skolan för att hålla koncentrationen uppe. Glöm inte att ta med till dig själv på jobbet! Lite dadlar och naturella nötter gör susen framåt eftermiddagen.

 5. Låt familjen vara med och laga
  Deltagande är alltid poppis. Speciellt om du har barn. De gillar att rulla bollar eller forma saker med händerna. Varför inte låta dem ta del av att blanda röror/sallader och hantera råvarorna, så att de lär sig vad saker och ting är? Män gillar som bekant tekniska prylar, så sätt en mixer i handen på dem och låt dem bli rörornas mästare! =)
Framför allt, ha kul! Avdramatisera raw food och ha roligt i köket. Det hjälper sällan att vara för allvarlig när vi vill introducera något nytt. Russin är väldigt nyttiga och ger bra energi, men vi behöver inte se ut som dem i ansiktet. =)

Vilka fler tips har du? Bidra gärna med dina egna idéer i kommentarerna, så våra läsare kan ta del av dem och få nya perspektiv.

/Henrik

4 kommentarer:

 1. Har börjat övergå till Rawfood, men tycker det är krångligt att man måste blötlägga nötter och torkad frukt. Blir det fel om man inte gör det, Hur får man in det i vardagen? Hur länge kan de som längst ligga i blöt, ibland kan det ju vara svårt att veta hur mykcet man gör åt. Tacksam för tips!

  SvaraRadera
 2. Blötläggning. Måste erkänna att jag inte heller är jättebra på det. Det kommer och går att jag planerar så bra att det finns blötlagda nötter att laga mat på.

  Att blötlägga gör att man tillgodogör sig näringen bättre och att matsmältningen fungerar bättre. Finns kanske fler anledningar. Någon som vet?

  Egentligen är det ju inte så svårt, bara att skapa en vana. I de perioder jag varit duktig på blötläggning har jag haft en matsedel, så att jag vetat i förväg vad jag ska äta. Att på morgonen innan jobbet, och på kvällen innan sängdags, tänka efter om det är något som ska blötläggas har varit en bra rutin för mig. Jag har också haft lite nötter liggandes i vatten i kylen, för att kunna vara mer spontan. Förvara dem dock i kylen då, och byt vatten varje dag. Jag vet inte riktigt hur länge de står sig, så jag har dem bara några dagar.

  Vattnet från torkad frukt fungerar också bra att söta med. Spara!

  Låt dig dock inte hindras av att du inte har blötlagt nötter. Det går jättebra att göra recepten ändå, och det händer rätt ofta för mig, måste erkännas. Det är ju i vilket fall bättre att äta Raw Food med ick-blötlagda nötter, än att inte äta Raw Food alls, enligt min mening.

  Men tack för påminnelsen, nu ska jag försöka skärpa mig på den fronten igen!

  //Jessica

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg, känner igen mig till 100%, blev helt insnöad i raw food, men familjen hänger inte med...har faktiskt börjat själv med steg 1 och 2 nu, och försöker att inte tjata så mycket om det, men det är rätt svårt när man vill dela med sig av kunskapen och upptäckterna hela tiden:)
  Hälsningar
  /Joanna

  SvaraRadera
 4. Hej Joanna och tack för din kommentar!

  Härligt att du är igång med att införa lite raw runt matbordet. Som du skriver är det viktigt att inte tjata in nya saker. Vi är ju alla ganska besvärliga när det gäller nya vanor. Tålamod är nog ett nyckelord här.

  Huvudsaken är att du trivs och mår bra med dina nya kostval. Sånt märks och folk blir intresserade bara av den nya energi du utstrålar. Då kan du dra till dig nyfikenheten och villigheten att prova istället för att kämpa med motstånd.

  Fortsätt att må bra och lycka till!

  /Henrik

  SvaraRadera