tisdag 30 juni 2009

Fysisk och mental balans i din raw food

Sandra skrev väldigt relevanta och bra frågor i en kommentar till förra inlägget (Läs gärna hela kommentaren här för att få bakgrunden och tankarna kring frågorna jag dragit ut):
 • Jag har förstått av tidigare inlägg att åtminstone en av er (Jessica) har ambitionen att gå ned i vikt? Jag undrar lite hur det går med den saken, hur vikten har påverkats av ert kostombyte ? Hur ni märker skillnader när ni har "svackor" och äter tillagad mat?
 • Hur fördelarna ni balansen kolhydrater/proteiner/fett med raw food?
De känns så viktigt att jag skriver svaret som ett nytt inlägg istället. Alla ni andra som läser detta, ge era synpunkter och idéer som kommentarer nedan. Det här ämnet är stort, så låt oss dela med oss till varandra om våra tankar här.

Jag är på intet sätt någon expert, så jag rekommenderar dig att ställa dessa frågor vidare till de som kan göra anspråk på en sådan titel, men jag kan ge dig lite reflektioner från en glad amatör. Jag svarar inte på frågorna i ordning, utan de har blivit invävda i en massa tankar.

Jo, det stämmer, jag hade som ett av mina mål med Raw Food att gå ned i vikt. Min plan var att jag skulle bli av med ca 5 kg på vårt 4-veckorsexperiment. Det var ju ganska högt ställt. Jag hade läst mycket om hur folk bara rasade i vikt när de gick över till 100 procent rå mat, men insåg även att min kost innan raw food antagligen var mycket bättre än de överviktiga amerikaner jag läste om. Dessutom hade jag bara ca 5-7 kg att bli av med. Min viktnedgång gick inte i samma rasande takt, och har inte blivit riktigt vad jag hade tänkt mig. Resultatet på vågen visar konstigt nog inte hela sanningen, för min kropp har verkligen förändrats mer än vad jag skulle tro om jag bara gick på vikten. Men det finns mer att göra.

Efter ett par veckor in i vår 4-veckors hade vi en coachingsession med Erica Palmkrantz. Där fick jag väldigt bra råd kring vad jag kan förändra för att gå ned mer i vikt.

Det första och viktigaste tycker jag är att lära känna sin egen kropp och vad den behöver. Eftersom vi gör detta som par, som har helt olika behov, var det i den änden vi fick börja. Det blev mycket nötter, dadlar, honung etc precis som du skriver om, för att få tyngd i maten. Henrik, som har hög ämnesomsättning och tränar mycket, behöver detta. Jag behövde/behöver det för att känna mig tillfredsställd. Och jag håller vikten på en sån diet, men något annat måste ju till för att gå ned i vikt. För att båda ska ha en bra hälsa har vi därför insett att vi inte alltid kan äta samma mat. Nu försöker jag hitta måltider där vi kan lägga till nötter och fetter till Henriks portion, medan jag får mer grönsaker. Det är i alla fall planen, men jag är tyvärr inte särskilt perfekt i detta avseende än.

Råden till mig från Erica var att äta frukt enbart på förmiddagarna, och sedan gå in mer för grönsaker, även som snacks, till exempel rädisor, palsternackor, gurka. Nötter kan jag äta 1-2 ggr/dag, ca 1/2 dl per gång, och även dessa så tidigt på dagen som möjligt. Ett annat bra tips var att motionera innan frukost. Eftersom jag brukar promenera till jobbet (ca 35 min) tog jag efter detta råd med mig fruktgröt eller smoothie till jobbet och startade dagen enligt Ericas rekommendation med ett stort glas vatten med citron och en rågad tesked vetegräspulver, för att få lite energi och sätta fart på förbränningen.

Jag önskar att jag kunde säga att jag efter dessa råd har nått mitt mål, och det är jag övertygad om att jag hade gjort om jag hade fortsatt att följa dem. Jag märkte bra resultat då, men tappade sedan fokus och gled av banan. Nu börjar jag bli sugen på att göra slag i saken igen. Det är ju ändå bara några kilo kvar till att jag är nöjd med mig själv, så varför går jag fortfarande och släpar på dem? De känns obekväma och i vägen på min kropp. Det är också så jag känner när jag äter "vanlig" mat. Uppsvullen, tung och obekväm. Detta gäller särskilt när jag fått i mig både gluten och mjölk. Då känner jag mig verkligen tjock och tung i kroppen, och har heller inte särskilt mycket kroppskontakt. Otäckt nu när jag vet hur det är att ha det.

Den viktigaste lärdomen jag hittills har fått från Erica är ändå att lära sig lyssna på kroppen. Att intuitivt kunna veta vad kroppen vill ha tycker jag är fantastiskt och något jag verkligen vill utveckla. Jag märker faktiskt stor skillnad i min kroppsmedvetenhet efter att ha blivit en råkostare, även om jag inte lever det till 100 procent.

För att lära mig mer om hur jag kan känna vad min kropp vill ha läser jag nu boken ”Consious Eating” av Gabriel Cousens. Den är helt fantastisk! Jag inser mer och mer att för min del är det inte själva maten jag äter, utan varför jag äter, som gör att det fortfarande sitter fett på min kropp som jag inte vill ha där. Jag vet att det är fel att äta en massa på kvällen, men det är en stark vana hos mig. Och jag gör det inte för att jag är hungrig. Inget nytt under solen där. Jag har förstått det för länge sedan, men Cousens går till roten med det och hjälper till att identifiera orsakerna bakom, som gör att man kan släppa taget och komma ur sina ovanor. Han kallar det för zero-point-process, och håller även seminarier i detta. Kommer jag inte ur det på egen hand, ska jag definitivt delta i ett sådant seminarium. Jag är trött på att inte vara mitt bästa jag, bara för att jag på ett ganska omedvetet sätt fortsätter med dåliga vanor.

En annan sak som Gabriel Cousens skriver är att när ens tanke har gått från att försöka gå ned i vikt, till att försöka äta så hälsosamt som möjligt för att man har omtanke om sig själv och sin kropp, så förändras man mentalt. Precis så har jag känt kring Raw Food! Detta är inte ännu en diet för att bli av med de där kilona som är i vägen, utan ett sätt för mig att skaffa mig en riktigt bra hälsa. Viktnedgång är bara en bonus, men en förväntad sådan.

Sandra, du verkar vara på god väg med att veta vad din kropp vill ha. Lyssna på det och leta efter bättre alternativ! Minska på nötterna om de inte känns bra för dig. Om du ändå vill ha i dig mer fett, utöka till exempel avokado och oljor på salladen. Fundera över hur du kombinerar maten, kanske fungerar inte kombinationerna av exempelvis dadlar och nötter? Eller räcker det med mindre portioner av dem? (En nyckel för mig.) Minska på mängden frukt/torkad frukt om det känns som du får för mycket socker. Jag börjar också förstå att det tar tid att känna av hur kroppen reagerar. Testa en sak i taget och ge kroppen gott om tid för att se hur resultatet av detta blir. Jag kan verkligen också varmt rekommendera att få hjälp av en raw food coach, till exempel Erica Palmkrantz. Då får du experthjälp som är helt anpassad till din situation.

En annan sak jag nyligen lärt mig av Cousens är att det inte finns någon "rätt" lösning för din kropp. Den varierar och förändras. Som ett exempel berättar han om när han höll ett seminarium i en kall delstat i USA (själv bor han i en varm) så åt han plötsligt tre gånger så mycket som han brukade. I seminariet förespråkade han att äta mindre portioner, så hans värdar blev väldigt förbryllade när de såg hans matintag. Han svarade då att han brukar gå ner ett par kilo när han håller ett seminarium, samt att han frös mycket, så han tror att det är det som kroppen försöker kompensera. Han valde att låta det vara som det var och hoppades att han kunde lita på att kroppen visste vad den behövde. Mycket riktigt, när seminariet var över hade han ändå gått ner två kilo. Ett annat exempel var hans frukostvanor. Han brukade alltid äta blötlagda nötter och frön samt frukt till frukost. Plötsligt började han känna sig övermätt på detta hela förmiddagen, trots att det gick 6 timmar innan lunchen. Efter ett tag valde han att ta bort nötter och frön ur sin frukost och bara äta frukt. Då började kroppen att må bra igen. Cousens beskriver detta som att hans kropp tagit nästa steg i sin resa. Han behövde inte längre samma mängd mat för att behålla sin energi och det var därför dags att justera ner. Vi kommer att behöva mindre och mindre mat, när vår kropp rensas från gifter och lär sig ta till sig näring från rena och naturliga energikällor.

Du skriver också att du är ganska svart eller vit när det gäller kost. Där känner jag också igen mig. Antingen kör jag 100 procent eller så blir det inget. Där har jag faktiskt ändrat mig. Erica Palmkrantz förespråkar att göra de bästa valen du kan i varje stund, och det är en filosofi som jag verkligen börjat gilla. Jag behöver vara lite snällare mot mig själv, för att livet inte ska kännas så svårt och begränsat. När det blir för mycket regler och restriktioner vill jag bara slå mig fri och vara motvallskärring. Hellre då att jag försöker vara lite snällare mot mig själv och inte tappar fokus och måste göra tvärtom på pin kiv för att jag får panik av staketen runt mig. Jag vill fokusera på att välja en bra kost för att det ger mig något bra, inte för att jag måste det för att vara perfekt. Detta verkar vara det som fungerar för mig. Jag säger detta bara för att väcka en tanke, inte för att det skulle vara rätt för dig. Vi är alla olika, med olika personlighetstyper. Jag har en stark perfektionist i mig, men också en rebell, så när jag ställer upp stränga regler blir det oftast krig mellan dessa två! Om vi går en medelväg verkar det lättare för dem att rätta in sig i ledet och hålla varandra i handen. Vad har du för delpersonligheter som påverkar vad som händer i dig?

Jag vill verkligen uppmana alla att skriva några rader här nedan om er syn dessa frågor. Låt oss använda detta forum till att diskutera och lära av varandra om hur vi kan uppnå en perfekt hälsa med Raw Food som verktyg.

Var snälla mot er själva på era resor mot ett bättre och bättre liv!

//Jessica

3 kommentarer:

 1. Hej igen Jessica,

  Först vill jag tacka Dig för att Du svarade på min kommentar och svarade på mina frågor.

  Sedan vill jag även tacka Dig för att Du gav mig lite aha-upplevelser genom att skriva det Du skrivit.

  Må väl !

  Sandra

  SvaraRadera
 2. Tack Sandra! Det glädjer mig om mina svar kan göra nytta för dig.

  //Jessica

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant läsning. Tack för det!
  Är precis ny och vill börja lära och anamma Raw food i vardagen.
  Köpt en intressant bok idag "Pigg och glad med Raw food" av Vibeke Amdisen som gjorde mig ännu mera motiverad och nu har jag funnit er blogg här som genast hamnar på mina favoriter.
  Varma hösthälsningar

  SvaraRadera