onsdag 27 maj 2009

Man kan äta med ögonen!

Nu har jag fått boken jag beställde för några dagar sedan, "Conscious eating" av Gabriel Cousens! Den beskrivs som en bibel för vegetarianer, den mest kompletta läran för att äta sig till topphälsa och en massa annat spännande. Jag kan inte vänta tills jag får kasta mig in i den. Har dock lite ont om tid nu i veckan, så jag har bara läst innehållsförteckningen och hoppat runt lite här och i morse innan jobbet.

En av de avsnitt jag hoppade till väckte mig särskilt, och det vill jag dela med mig av idag. Det var ett avsnitt om hur vilktigt det är med solljus, att det också på sätt och vis är "mat", eller i alla fall en väldigt viktig näringskälla. Det visste vi väl alla redan, att vitamin D endast bildas via solljus, men jag hade ingen aning om att det är viktigt att få in solljus i ögonen, ca 30-60 minuter om dagen! Jag som sätter på solglasögonen så fort jag går utomhus! Givetvis ska man undvika att vara mitt i solen under de varmaste stunderna på dagen, och vara i solen med måtta och försiktighet, men att få direkt solljus på hud och i ögonen är både otroligt läkande och väldigt hälsosamt. Solljus balanserar tydligen också en massa olika hormonnivåer i kroppen. Det är viktigt att få in ljus via ögonen av den anledningen.. Det finns till och med fall som visar på att kvinnor som inte kunnat få barn har fått blivit gravida efter att de slutat använda solglasögon!

Några av de effekter av solljus Dr Cousens räknar är att mer solljus har förbättrat immunförsvaret, EKG, minskat kolesterol, hjälper till vid viktnedgång, hjälper till vid behandling av psoriasis och tuberkulos och kan förstöra infektionsbakterier.

Idag åt jag min lunch ute, trots att det blåste en massa. Solglasögonen fick stanna hemma. Idag åt jag lunch med både ögonen och munnen. En helt ny dimension av näring har dykt upp för mig. Både helt naturlig och gratis.

Ut och drick solljus!

//Jessica

6 kommentarer:

 1. Intressant! kanske bra att man glömmer solglasögonen ibland då! Puss från lillasyster

  SvaraRadera
 2. Jag skulle nog vara försiktig med att skåda in i solen med tanke på att solljus orskar starr i ögonen...

  SvaraRadera
 3. Jag tror på att göra allt med måtta. Dok dras jag rent intuitivt mot allt som är så naturligt som möjligt. Jag kommer inte att stirra rätt in i solen en timma i sträck. Dock kommer jag att låta solglasögonen vara enbart hårklämma lite oftare.

  Anonym, låt mig gärna veta var man kan läsa mer om forskning på hur solen påverkar ögonsjukdomar.

  //Jessica

  SvaraRadera
 4. Jag har ingen utbildning på det här och ingen direkt referens, men vill minnas av vad optikerkollegor sa och från anamneser jag skrev in när jag arbetade som optikerassistent för några år sen att det finns ett definitivt samband mellan för mycket solljus och starr, så lite försiktig bör man nog vara (utöver att stirra rätt in i solen =)). Jag minns detta speciellt som jag själv sällan använder solglasögon (det passar inte med min image som o-cool =)) och tänkte att jag måste börja göra det.
  MEN vad jag undrar om författaren menar är om det är annorlunda för raw:isar. Jag har hört vid mer än ett tillfälle att sololja inte ska behövas för raw foodare, så kanske är det liknande med sol->ögon? Det där med solkrämen gäller dock bara 100%, inte nästan-100%are eller lägre, väl värt att notera, och även så vet jag inte om jag skulle våga rekommendera det utan största försiktighet. Som Jessica skriver, man får prova och göra med måtta.

  SvaraRadera
 5. "Det där med solkrämen gäller dock bara FOLK SOM ÄTER RAW FOOD TILL 100% - inte nästan-100%are eller lägre, väl värt att notera..." skulle där stå.

  (Var tvungen att förtydliga. Blev nervös ifall någon tror det 100% nåt annat och brännskadar sig)

  SvaraRadera
 6. Oj, har inte kollat upp någon forskning på området solljus-starr men det är ett känt samband.
  Du kan bilda dig en egen uppfattning genom att läsa lite på de här länkarna:
  http://www.synsam.se/optik/solljusochglas/solochglas.aspx (visst de är ju partiska och vill sälja brillor, men bra info ändå...)
  http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2168
  http://www.primavi.se/news/printNews.cfm?newsID=308

  SvaraRadera