torsdag 21 maj 2009

Frågorna haglar: Ej ifrågasatta antaganden om raw food


Bild: DoBeRaGi

Sen vi började med raw food har vi upptäckt ett mönster i vår omgivning. Nära och kära, bekanta, kollegor och främlingar ställer alla i princip samma frågor. Vi noterar med förvåning över hur stort intresset faktiskt verkar vara! Det är kul att de intresserar sig och undrar över vår udda kosthållning. Men det får oss också att undra. Var kommer alla dessa antaganden ifrån?


Så vi tänkte erbjuda vårt perspektiv på de frågor vi får nästan dagligen. Svaren vi ger är helt och hållet vår egen erfarenhet och du kanske inte håller med. Men har du testat? Here we go.

Tar det inte lång tid?

Henrik: Det beror förstås på hur länge du är van vid att stå i köket när du lagar mat. Men om du tycker att det är lång tid att sno ihop en paj på tio minuter, så skulle jag nog vara så fräck att kalla dig lat. Så mitt svar är definitivt ett rungande nej, det tar inte lång tid. Men som med alla rätter oavsett kosthållning så finns det rätter som tar längre tid än andra.

Jessica: Vad är det som tar tid med Raw Food? Det beror givetvis på vad du vill göra. I grunden tycker jag att jag lägger mycket mindre tid på matlagning än tidigare. Istället för att laga något som ska koka på spisen, får jag oftast min mat på 5-10 minuter. Vill jag dock äta något som behöver lagas till i dehydratorn eller som ska groddas, tar det ju givetvis mycket mera tid. Men det är tid då jag inte är upptagen med att laga mat. Det som det då handlar om är att det kräver planering, att det är svårare att vara spontant sugen på något. Kanske är det detta frågan egentligen handlar om? Att planera vad man ska laga är inte något alla är så förtjusta i, mig själv inkluderad. Det är ju trevligt att vara spontan. Jag har upptäckt att när det kommer till groddning eller blötläggning om nötter, handlar det mest om vana än om ett behov att planera. Om jag alltid har lite olika groddar på lut, är det inget problem att rätten jag fått lust att göra innehåller groddar. Att planera vad som ska serveras till middag gör kanske de flesta någon gång då och då i vardagen också. Om jag vill laga något med nötter som ska blötläggas, behöver jag bara komma ihåg det innan jag går till jobbet. Detta blir också en vana. Och om jag glömt det går det ju att göra i vilket fall, även om nötterna inte blir lika lättsmälta i magen.

Blir man verkligen mätt?

En sak är säker, du känner en annan typ av mättnadskänsla med raw food. Det är inte alls den där tunga känslan som lägger sig som en medicinboll i magsäcken. Du vet, när du blir helt dåsig och all energi går ur dig som luften ur en ballong? Nej, det är en lätt mättnad som istället ger energi och ork. Det hänger också på hur mycket nötter du har i rätten du äter. Nötter innehåller mycket fett och proteiner som mättar mer. Så visst blir du mätt med raw food, men det är en behagligare känsla än med lagad mat.

Är det inte dyrt?

Vi upplever inte att det blir dyrare. För det första så utesluter vi en väldig massa som vi inte längre köper och därför inte betalar något för. Där sjunker kostnaderna direkt, som vi sedan kompenserar upp genom att köpa mycket frukt, grönsaker och nötter. Så vi skulle nog säga att det går på ett ut.

Sedan tycker vi personligen att det är dumt att snåla med sin hälsa. Tänk vad mycket annat onödigt vi lägger pengar på, som är direkt skadlig för vår hälsa. Kan vi istället få den bästa kosten för en lite högre prislapp, så är det värt det med tanke på hur suveränt vi mår.

Vi äter inte ute lika mycket, eftersom utbudet inte är det största när man vill hålla sig till Raw. Att det för det mesta blir matlåda till jobbet sparar vi faktiskt en hel del pengar på.

Hur får du i dig proteiner?

Proteiner finns framför allt i nötter, frön och avocado, som raw food består mycket av. Grönsaker innehåller också proteiner, om än i små mängder. Men i kombination skulle jag säga att proteinintaget blir helt klart tillräckligt. Alissa Cohen, en frontfigur inom raw food i USA, har tränat body building med enbart den här kosten, med imponerande resultat.

Kathy Freston, hälsoexpert och bästsäljande författare (New York Times), menar att den veganska kosten innehåller mer än nog av protein och att det är en myt att vegetarianer och veganer inte får i sig tillräckligt av den varan. Kathy förklarar i en artikel från The Huffington Post, att de vegetariska proteinerna har enastående fördelar som inte protein från kött har. De innehåller stora mängder fiber och komplexa kolhydrater, medan köttet saknar dessa ingredienser. Växtbaserade proteiner innehåller heller inte kolesterol eller mättade fetter.

Saknar du inte att äta något varmt? Blir man inte frusen?

Jessica: Detta är nog en väldigt individuell fråga, men jag gör det inte. Jag blir helt tillfredsställd av den mat jag äter, men det är viktigt för mig att det känns som en "hel" rätt. Om jag bara äter sallader, grönsaker och dipp etc kan jag börja längta efter något lite mer rejält. Då passar det bra med en rätt som liknar "vanlig" mat, som t ex "köttfärssås med spaghetti", alltså en färs gjord på nötter, morötter, purjo och kryddor, blandat med en rå tomatsås med t ex squash eller sötpotatisnudlar.

Till sist
Jessica: Jag tror att i grund och botten handlar motståndet mot en ny kost om att det är jobbigt att bryta sina vanor och göra något nytt. Visst är det! Och ändå så himla roligt och spännande! Men det är lätt att halka tillbaka i gamla vanor, och tufft att ta sig i kragen igen. Undrar hur många mackor jag åt i förra veckan, då 4 veckors 100% raw food var slut? Hur hittar man motivationen att stanna kvar då? Mer om detta i nästa inlägg.

/Henrik & Jessica

PS. Nu kan du få inläggen levererade direkt till din mejl. Fyll i din e-postadress i fältet högst upp till höger, så får du ett mejl med en länk att klicka på för att bekräfta. Sen ploppar det in mejl så fort vi uppdaterar bloggen. Superenkelt för dig, eller hur?

Jag har placerat min blogg i Göteborgbloggkartan.se!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har lite frågor angående er torkugn (går själv och funderar på en 9-tray excalibur). Vad är det för en modell/märke ni har? Fungerar den bra? Upplever ni att man lätt fyller hela torkugnen, dvs att man behöver en stor även om man bara är 1-2 personer? Och slutligen, hur mycket lever den om egentligen? Är det outhärdligt som en del påstår?

    Tack för ert tillskott på raw food-himlen i Sverige - kul med så många uppdateringar på sistone!

    SvaraRadera
  2. Det är precis en sån du funderar på som vi har. Alltså en 9-tray Excalibur. Vi tycker att den fungerar bra, men vi har faktiskt inte fyllt den helt och hållet med godsaker ännu. Om du tänker använda den mycket så är det självklart bra med fler fack. Då kan du göra stora satser av något, eller göra flera olika recept samtidigt. Det hänger egentligen på dig. Vi tyckte att det var lika bra att slå till med en stor, eftersom det är bättre att kunna göra mer än för lite. Det är väl en utrymmesfråga också, hur mycket plats du har för den.

    Nu var det ett tag sedan vi använde den. Det senaste vi gjorde var banancrêpes, en riktig höjdare. Din kommentar påminnde mig faktiskt om att göra några recept i ugnen bara för det. =)

    Angående ljudnivån så kan man väl säga att den hörs. =) Vi brukar stänga dörren till köket på natten för att dämpa ljudet. Men outhärdligt är nog att ta i, såvida du inte bor i köket.

    Jättekul att du gillar bloggen. Vi har ambitionen att skriva varannan dag, minst. Helst varje, för min egen del. Tack för att du kommenterar och är delaktig, det betyder mycket för oss. Dela gärna med dig av bloggen till andra, så fler får ta del av den.

    /Henrik

    SvaraRadera