lördag 9 maj 2009

Ett giftigt experiment: Vad händer när du får ett återfall till din favoritdrog?

Det var som om en slingrande oro hade hemsökt min kropp. Känslan av en lurande frustration letade sig runt i muskler, leder och skelett i min överraskade kropp. Förnimmelsen var bekant sen innan, men den här gången kändes den direkt obehaglig och oönskad. Jag ville bara få bort den. Bort, bort, bort!

Det var förra helgen. Min craving efter denna annars så vanemässiga substans var inte så värst stark, men jag vill ändå prova. Men jag tänkte länge och noga innan jag bestämde mig för att testa en kopp kaffe igen. Jag trodde nog inte att det skulle få den effekten. Nog visste jag sen innan att koffein sätter fart på adrenalinet, som skapar stress i kroppen. Det var det jag kände. Stress.

Så här efteråt kan jag antingen se det som att det var totalt onödigt. Men ändå inte. Jag fick faktiskt uppleva den verkliga effekten av koffein. Det var länge sen jag drack min allra första kopp kaffe och jag minns nog inte riktigt hur det kändes då. Men jag tror inte att den koppen kändes riktigt som den här gjorde. Varför inte, kanske du undrar? Jo, nu när jag har levt med raw food i snart fyra veckor har min kropp rensats från gifter och blivit mycket renare. Den har vant sig vid maximal näring och äkta energi. När då ett gift som koffein letar sig in i blodet igen så är det inte lustigt att kroppen reagerar så starkt.

Vad kan jag lära mig av det här? Kommer jag att sluta med kaffe nu? Jag vet faktiskt inte. Det enda jag kan konstatera är att jag kommer vara försiktig med min tidigare favoritdryck i fortsättningen. Kanske går jag över till koffeinfritt kaffe. Jag vet inte om det är mycket bättre, men jag hoppas att jag slipper den där stresskänslan i kroppen igen. Det enda sättet att få veta är att testa. Jag gillar smaken av gott kaffe. Frågan är bara om det är värt det.

Jag pratade nyligen med en gravid kvinna. Hon sa att hon ibland blir otroligt sugen på kaffe. Varför dricker du inte en kopp då? undrade jag. Men jag är ju gravid, svarade hon. Självklart, eller hur? Då frågade jag: Varför är gravida så försiktiga med vad de stoppar i sig för att inte skada fostret, men frossar sedan hej vilt i allt möjligt skadligt när barnet väl är satt till världen? Är inte den egna hälsan lika mycket värd som barnets?

Hon svarade kort och gott: "Bra poäng."

Hur reagerar du på kaffe? Hur mycket kaffe dricker du? Vad händer när du håller upp ett tag? Tycker du att kaffe är ett gift? Kommentera gärna och bidra med dina tankar.

Henrik

1 kommentar:

  1. Evalotta Stiernholm10 maj 2009 08:27

    Hej Henrik.
    Har just avgiftat mig från koffein för andra gången och märker en stor skillnad. Hela nervsystemet är lugnare, jag känner ingen stress, blir inte irriterad, slipper hjärtklappning och sover betydligt bättre. Har läst att 20% av befolkningen har extra hög känslighet för koffein, och jag är definitivt en av dem. Läste även att koffein kan vara orsak till oro och ångesttillstånd och kan vara en av orsaketra till stressrelaterade ohälsa. Som long-time addict har jag inte velat lyssna på det örat tidigare, men nu tror jag att det stämmer. Jag saknar den sköna kicken från koffeinet och den livskvalitet det innebär att ta en espresso på da Matteo. Jag saknar inte det krypande stress-oroskänslan som följer på en överdosering eller den hjälrtklappning som höll mig vaken innan jag slutade. Första gången jag avgiftade mig kom jag inte ur sängen på tre dagar, var grön i ansiktet och hade som en varm grön, ömmande sörja som flöt omkring inuti huvudet. Den här gången kommer jag inte att ersätta kaffet med grönt te eller cola, nu vill jag ha min egen energi och slippa en energimässig bergochdalbana. Koffeinfritt finns på varenda espressobar i Italien och Kalifornien, Sverige är ett u-land på den punkten. Hälsar Evalotta Stiernholm

    SvaraRadera