söndag 24 maj 2009

En raw helg med massor av bröd

Jag vet inte hur du är, men jag älskar mackor. Speciellt på helgen, av någon anledning. Därför fokuserar vi på lite helgmat i det här inlägget. Vad sägs om raw smörgås, hamburgare och pizza? Jag trodde inte att en pizza kunde vara helt perfekt efter ett träningspass. Jag studsade i stolen av njutning när jag åt den här pizzan, vill jag lova. Som Jessica skrev till mig på sms: "Raw pizza rockar!" Så sant, så sant.

Pizzadegen har alldeles för många ingredienser för att vi ska orka lista dem här, men receptet kommer från Alissa Cohens bok Living on live foods. Den är dock baserad på mandel, linfrön och morötter. Utöver det en salig blandning av saliga kryddor. Men den här pizzan är inte en 10-minuter-en-kvartare och alltså inte för den som har bråttom. Efter 19 timmar i torkugnen kan du avnjuta den nyttigaste pizzan i världshistorien. Troligen också den godaste. Aldrig mer dåligt samvete.


Jessica mixar så det står härliga till. Ett sätt att hålla sig ifrån lagad mat är att (som vi) lägga ett bakbord över spisen. Dessutom får vi mer yta till vår raw livsstil.


Pizzadeg, redo att ställas in i torkugnen.


Voilà! Färdig pizza med "mozzarellaost", tomatsås och favoritgrönsaker.

Vi var på hälsokostbutiken Life och köpte Sprouted Wheat Bread, ett matigt och grovt bröd. Vi använde det till både hamburgaren och med avocadomos som pålägg.


Sprouted Wheat Bread med avocadomos. Mosa bara en avocado tillsammans med Trocomare eller Herbamare – det är himmelskt på mackan.

Vi åt en fantastisk raw hamburgare på Dahls Bakeshop Nordstan för ett tag sedan. Vad själva biffen innehöll förblir en gåta, men vi experimenterade lite på egen hand utifrån ett recept på köttfärslimpa i Alissa Cohens bok (se ovan). Grunden är 1,5 cup portabellasvamp och 1 cup valnötter (1 cup=2,4 dl) mixade med vitlök. För att likna smaken vi fått på Dahls lade vi till: soltorkade tomater, lite färsk tomat, koriander och oregano. Ta det lugnt med saltet. Soltorkade tomater är visst salta i sig själva... Bara mixa och forma till biffar. Testa det också grundreceptet med bara timjan och rosmarin! Jättegott till marinerade gröna bönor, och känns precis som husmanskost.


Hamburgare med Sprouted Wheat Bread, sallad och mangocurrydressing. Dressingen är baserad på mandelmjölk, olivolja, avocado, cashewnötter, nama shoyu och mangocurry.
På hälsokosten hittade vi också NakD Raw Bars. Helt grym! Rekommenderas starkt om du är på språng och inte har något eget med dig.

Henrik & Jessica

PS. Vi nämnde häromdagen att vi ska skriva mer om utmaningen att hålla sig raw. Vi har inte glömt det, men vi filar på texten.

8 kommentarer:

 1. Raw pizza kan verkligen vara toppen! Boken "Living on live food" är faktiskt något jag funderat på länge, kan ni rekommendera den? Tyvärr har jag haft lite svårt att hitta var man kan köpa den... Var har ni köpt er?

  SvaraRadera
 2. Jag rekommenderar den varmt! Massor av bra recept (ca 300 st!), ett stort parti om att leva på raw food och testimonials från ett gäng personer om deras raw food-upplevelser. Mycket hands on och praktiska råd och tips. Många recept för torkugn också. Dessutom innehåller den ett 4-veckorsprogram me matsedlar, recept och inköpslistor. Det var det som fick oss att komma igång med 100%, eftersom det blev så lätt att bara följa med.

  Alissa Cohen rekommenderar och argumenterar för att alltid vara 100% för att klara av att hålla sig kvar utan cravings. Det är ju lite radikalt och inte något som alla håller med om. Dock intressant att höra hennes åsikter.

  Vi hittade den inte i Sverige, utan köpte den direkt från Alissa Cohens hemsida. Följ länken i inlägget så kommer du direkt till den. Vi köpte inte paketet med DVD, men det hade varit intressant, tycker vi nu. Leveranstiden var ganska lång, jag tror det tog minst 3-4 veckor.

  Nu ser jag fram emot leveransen av nästa bok jag beställt, "Conscious eating" av Gabriel Cousens. Har hört den nämnas av många inom raw food och blivit väldigt nyfiken! Någon som läst den? Vad tyckte du?

  SvaraRadera
 3. Okej, Alissas bok låter ju toppen! Fick ni betala någon tullavgift eller extra moms eller liknande på er bok, eller hur fungerar det egentligen då man beställer från USA?

  SvaraRadera
 4. Nej, bara priset i USD och frakten (som framgår vid beställning). Precis som att beställa på en svensk site, förutom väntetiden...

  SvaraRadera
 5. HEj Darlings,

  "Baren" ni gör reklam för är ju inte raw till 100% (det kanske ni redan vet).

  Hur som helst så har Renée Voltaire importerat en ny lovely typ av "bar" som är 100% raw (en av de fyra, de andra är 88 - 99.5% raw). Gå in på www.rawindulgence.com o kika :)

  Jag vet itne var ni bor, men här i Stockholm finns de bland annat på NKSaluhall o på min ICA på Odengatan.

  Lev väl och fånga dagen,
  Zelda.

  SvaraRadera
 6. Zelda: Nej, vi visste inte att den baren inte var 100% raw. Tack för att du informerade oss. Vet du vad det är i den som inte är raw? Jag valde mellan olika smaker och konstaterade att den borde vara raw, baserat på innehållsförteckningen. Nu har jag inte kvar förpackningen, tyvärr. Jag hade tänkt göra en egen version baserat på ingredienserna.

  Finns det några särskilda tecken på att en produkt inte är raw, som man lätt kan missa?

  Tack för tipset om Renées import. Ska kolla upp det nu. Vi bor i Göteborg, men någonstans finns de säkert.

  Skapa din bästa dag någonsin!

  /Henrik

  SvaraRadera
 7. Hej igen Henrik,

  NakD Raw bars innehåller havregryn.
  För att havre ska bli havregryn ångas de, det vill säga upphettas till en ganska mycket högre temperatur än aktuella 42 grader.

  Angående äpplejuicen som de också innehåller är det ovist om den är opastöriserad, men troligt är att den är det.

  Leta upp en affär med Renées övrgia sortiment (de finns lite härovar, ju) o i fall de inte har barerna från Raw Indulgence så tar de säkert in de om Ni ber om det.

  Renée har också en nätshop ;)

  Cheers and Love,
  Zelda.

  SvaraRadera
 8. Om det är det vanliga "groddade brödet" ni köpt är det torkat i 100 grader celsius, tyvärr.

  SvaraRadera