söndag 31 maj 2009

En chokladig dag med gott samvete(?)



I morse såg jag några intervjuer med David Wolfe, som handlade om rå kakao, och hur nyttigt det är och lärde mig en massa. Rå kakao är en av de bästa källorna till antioxidanter i världen. När kakaobönor processas på "vanligt" sätt/rostas, skapas dock transfetter. David Wolfe verkar väldigt förtjust i kakao! (Se nedan). Efter att ha sett intervjun (i tre delar på You Tube) öppnade jag mailen och hade nyss fått dagens inspiration från Jinjee Talifero, som handlade om... Kakao!
Konstigt att info bara faller över en medan man intresserar sig för en sak. Var precis likadant med diabetes-informationen jag sprang på efter en kommentar om detta för ett tag sedan.

Eftersom vi nyss köpt rå kakao, blev jag inspirerad att testa något och svängde ihop en iskall och fräsch milkshake. Otroligt god lunch på en varm dag som denna! Jag chansade på att ta i mynta och jag tycker att det blev riktigt bra. Man kunde nog haft mer än här, men då hade det nog blivit mer mintchokladmilkshake. Nu blev det bara en härlig fraschör mot bananen.

4 dl mandelmjölk
2 ganska små bananer
2 msk rå kakao
3 färska dadlar
5-6 stora myntablad
massor med is

Ett enkelt sätt att göra 4 dl mandelmjölk:
2 dl mandel
ca 5 dl vatten (jag använder filtrerat, så att jag vet att det är helt rent och giftfritt)

Kör mandel och en tredjedel av vattnet i en mixer. Ta en ren kökshanduk och drapera i en sil, som du sätter på en skål. Häll ut röran, vrid ihop handduken och pressa ut mjölken. När det inte kommer ut mer, lägg tillbaka i mixern och upprepa proceduren 2 gånger. Spara mandelresterna och ta i något annat. Står sig ett par dagar i kylen.

Kör alla ingredienserna tillsammans i en mixer. Låt köra en stund för att verkligen finfördela dadlar och myntablad.

Om rå kakao är nyttigt för dig eller inte verkar det finnas olika åsikter om, och det verkar också vara individuellt hur det påverkar olika personer. Här nedanför hittar du de intervjuer och utdrag ur nyhetsbrevet jag läste idag:

Intervju med David Wolfe, del 1



Intervju med David Wolfe, del 2


Intervju med David Wolfe, del 3


Ur "The Daily Raw Inspiration - 5/29/09 Cacao Depletion‏"
Question of the Week...

Q: We've been trying raw cacao in a mix with cacao, hemp, salt, camu camu, goji etc and have noticed it can make you 'blissed' inititally but that long term use creates major fatigue--and a feeling of acidity--as in achiness and stiffness. I have read cacao is taxing on the adrenals and the liver, but everyone's physiology is different--some bodies love it--others find it draining. I think it may have depleted some minerals as we feel washed out, lethargic--like adrenal burnout to the extreme. Have you had this experience? Maybe the people who love it are pure enough to be able to handle it long term. When one is detoxing adding in the superfoods sometimes is overkill--and creates more of a detox reaction, making one want to run back to cooked comfort foods. I do love chocolate but I'm definitely having second thoughts about having a cacao drink every day--or even a few times a week. It's weird as cacao is so high in magnesium and calcium yet I feel completely lacking in those minerals. I'd love to hear, if you have the chance, what your experience was with cacao. I think until one is really detoxed and eating all raw the superfoods, besides maybe goji berries and a few others, are just too


A: I agree eating that eating the raw chocolate known as raw cacao causes bliss at first, and increased energy, but it can also cause fatigue and adrenal depletion over time. It can also cause a whole host of other and varied problems depending on the person. Some people do seem to do OK with it. Perhaps if it can really be kept in moderation, or if just the bean is eaten, and it isn't combined with the clogging coconut oils and coconut butters as in so many raw confections, or if the person using it is young or in extremely good health or eats a very pure diet as you suggest, it might be OK. Or if they just eat it continuously and never get to experience the downside that happens when you stop, they may think they are doing fine with it, but after a while they may start to experience their health slowly and subtly decreasing, without realizing that raw cacao is the reason for this. This is not surprising, since raw cacao is being touted as a cure-all superfood. I have seen people go off the raw diet because they thought the raw diet had depleted their adrenals. But they were eating raw cacao on a daily basis.

As I tend to become addicted to substances very easily, I became very addicted to raw cacao, and I notice very clear symptoms when I overuse it - heart palpitations, irritability, and depression. When I stop using it at this point, I experience extreme fatigue and an overwhelming desire to eat more raw cacao. If I then do not eat raw cacao, my next instinct is to self-medicate with cooked foods or other less-than-optimum raw foods or overeating. Therefore, it is my goal to always completely avoid raw cacao. My carob recipes which I share in my eBooks now provide more than enough delicious chocolatey-ness to help me overcome and resist cacao cravings!

Thank you for sharing your experience!
Jinjee
Man får nog bilda sig sin egen uppfattning. Än så länge är min positiv, med en rå chokladmilkshake som just är på väg ut i mitt blod för första gången.

Allt för idag.

//Jessica

5 kommentarer:

  1. Glömde ju skriva att receptet på milkshake är till 2 personer!

    //Jessica

    SvaraRadera
  2. Hej Henrik och Jessica.

    Tycker mycket om er blogg med så mycket härlig inspiration och så många mumsigheter, men nu saknar jag er. Massor! =)

    Hoppas ni har det fint!
    Lev väl.

    Anna

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Hej Anna!
    Oj så glada vi blir att du saknar oss!

    Vi har lite dåligt samvete att bloggen är så tyst. Vi har haft vårt fokus på andra projekt ett litet tag.

    Kan dock avslöja att det en ny receptfilm har fastnat på klippbordet. Henrik har lärt sig IMovie (ett redigeringsprogram för Mac) och tar filmandet en nivå till genom att kunna klippa ihop. Det är dessutom filmremiär för min del. Jag är lite blyg, men försöker vänja mig vid att stå framför kameran. Jag älskar ju själv att se på när andra lagar mat, så nu får jag bidra lite också. :)

    Så snart kommer en film med ett recept på raw hamburgare. Håll ut.

    Må väl och ät gott!
    //Jessica

    SvaraRadera
  5. ja, en ny video! ;) perfekt med burgare så här i grilltider. det är ju lite sorgligt med tanken på att missa grillkvällarna, men man måste ju faktiskt inte bränna på grillen för att vara med om det roliga eller goda.
    /eanie

    SvaraRadera