lördag 25 april 2009

Raw food-resan har börjat!

För ett tag sedan bestämde vi oss för att vi ska prova 100 % Raw Food i 4 veckor. Vi kom i kontakt med Raw Food i höstas, när Erica Palmkrantz presenterade sin nya bok ”Raw Food på svenska” på Dahls Bake Shop vid Lilla Bommen här i Göteborg. De började att laga veckans Raw Food och har fortsatt med det. (Där finns för övrigt shaker, snacks och en underbar bärpaj, för oss som vill äta nyttig rå mat. Gå dit!) Vi lyssnade och smakade, och tyckte det var väldigt spännande, så vi köpte med oss boken hem. Eftersom vi snart skulle åka till Thailand så hade vi fokus på det, och gjorde inte mycket mer än bläddrade i boken.

Sedan tidigare är vi vegetarianer. Jessica sedan 3,5 år och Henrik sedan 13 år (och vegan i 3 av dessa). Vi har också gjort färska juicer och smoothies en hel del och särskilt gillat recepten i Jason Vales bok ”The juicemaster”. Detta verkade vara klivet vidare.

Vad är det då som gör att vi blivit nyfikna och velat prova Raw Food?

Jessica: För mig handlar det mycket om det naturliga. Jag vill äta riktig MAT, inte sådant som tillverkas i fabriker och som skräpar ner min kropp. Jag blir mörkrädd när jag läser på innehållsförteckningar och ser hur lite som egentligen kommer från naturen. Det kan helt enkelt inte vara bra.

Jag har också en stark känsla av att vårt sätt att behandla djur är fel. De är också varelser, som finns här av en anledning. De ska inte bara få finnas i väntan på att bli kött, och behandlas som mat från födelse till död.

Den tredje orsaken är att jag är väldigt hälsointresserad, eftersom jag levt hela mitt liv som ”atopiker”, som läkarna kallar det. Det innebär i praktiken att jag får eksem av sådana saker som vatten, värme, kyla, stress, annan pyskologisk påfrestning etc. Detta har lett till att jag råkat ut för diverse saker som vansinnig klåda som hållit mig vaken hela nätterna, eksem på baksidan av benen så jag inte kunnat sitta ner, eksem i hela ansiktet (den gången fick jag i alla fall ha ett helt säte ifred på fulla spårvagnar!), eksem på hela kroppen på en gång, pollenallergi osv. Enda lösningen från läkarkåren har varit kortison. Så jag har letat vidare själv efter ett sätt att leva som min kropp gillar. Bra kost utan kött, mjölk och gluten samt ett liv i harmoni och balans är det bästa svaret jag hittat hittills. Inte alltid så lätt att leva så, men Raw Food verkar ju perfekt!

Några saker som jag vill uppnå med mitt nya kostval är:
 • Att hjälpa kroppen att återhämta sig och bli giftfri efter några stressiga arbetsår, en denguefeber från i vintras, samt bortopererade cellförändringar.
 • Att nå den vikt som är det ideala för min kropp. Kanske är det 5 kg bort, kanske mer. Vi får se vad kroppen tycker. Jag vill få veta hur min kropp ser ut när den inte får en massa skräp i sig.
 • Att bli av med värk i rygg och höft.
 • Att fortsätta min strävan efter ett liv i balans utan eksem. (Vilket jag faktiskt knappt har nu, bara lite torr hud här och var. Hurra!)
 • Att få varma händer och fötter. Jag är iskall väldigt ofta.
 • Att få tjockare hår, samt sluta tappa hår (har gjort det i massor på sista tiden)
 • Att känna mig lugn och harmonisk mest hela tiden.

Henrik: Jag har väldigt länge varit nyfiken på raw food och har velat gå kurser för att lära mig mer. För mig handlar det om att ha så mycket energi som möjligt för kropp och sinne. Utan energi kan vi inte åstadkomma så mycket här i livet, eller hur? Så tanken på att äta naturlig mat som är full av liv och näring har på något sätt varit lockande. Till och med logisk. Jag har sett mycket ohälsa i min familj och vet hur det kan bli om man inte tar hand om sin hälsa. Där vill jag inte hamna. Det kan vara en bidragande anledning till mitt stora hälsointresse. Men det viktigaste är att jag mår så himla bra!

Mitt intresse för kost och hälsa har hängt med mig i cirka sju år nu, mycket tack vare min första lärare i ashtanga yoga. Han har inspirerat mig mycket och jag har lärt mig massor om de nyttigare alternativen inom den vegetariska kosten. Vi har också diskuterat i timtal om personlig utveckling, ett annat kärt intresse. Inom det området har jag utbildat mig till personlig coach och startade en liten firma vid sidan av jobbet. När jag ville ta steget längre gick jag en starta-eget-kurs med hjälp av Arbetsförmedlingen. Det var på den kursen jag träffade Erica Palmcrantz, som var på gång att starta sitt företag – Palmcrantz Institutet. Vi pratade en hel del raw food redan då förstås och jag blev mer intresserad. Den stora vändningen kom när jag fick se Erica på omslaget av tidningen Hälsa. Det var jättekul att se henne bli uppmärksammad med sin första bok (hon är på gång med en ny bok om efterrätter nu). När jag fick reda på att hon skulle hålla i en introduktion till raw food på ett café i stan, tvekade jag inte att åka dit. Efter den kvällen blev jag riktigt taggad att börja äta raw food, så vi köpte Ericas bok och började göra recept.

Den här bloggen: skriver vi för att hålla motivationen uppe, dokumentera hur det går och för att få kontakt med andra som är intresserade av Raw Food. Givetvis kommer det också att handla mycket om mat, både i text, bild och video.

Skriv gärna kommentarer eller mejla oss! Vi kommer att kasta ut frågor i texterna och vill väldigt gärna ha tips och råd och även frågor från er som läser dessa rader. Du kan också välja att prenumerera på bloggen via RSS.

Henrik & Jessica

PS. Notera att det tog ett tag för oss att komma igång med vår blogg, därför ligger allt vi skrev i början under samma datum.

3 kommentarer:

 1. Hej Henrik och Jessica! Jag har ätit Raw food i drygt tre veckor nu, varav en vecka pp living food institute. Jag har eksem som jag ville få birt, men ju längre jag äter den här kosten desto värre blir det. Nu har det mer än fördubblats om man tänker på yta som är täckt på kroppen, och klådan är outhärdli! Känner du igen dig i det Jessica, att det blev värre i början med raw food?
  Hälsningar Christine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christine, kan du vara allergisk mot någonting? Jag har eksem och har precis gjort en avgiftnings laser-akkupunktur hos en läkare "Therapie Eisenhardt" i tyskland där jag bor¨. Dem kom fram till att jag var allergisk mot 5 olika protein däribland laktos och gluten, metaller, damm, mögel och insektsmedel som finns i madrass-skydd. Sen gjorde de akkupunktur som avgiftar njurarna, levern och blåsan. nu efter 14 behandlingar är jag "klar" och eksemen har blivit mycket bättre!..kan äta allting igen men eksemet är inte borta helt men bättre som sagt..måste försöka sanera våran lägenhet påmögel för den allergin var väldigt stark, men vet inte vem som ska stå för kostnaderna..tror inte hyresvärden vill ta över dem. har redan sanerat min säng genom att ta bort skyddet från madrassen och ha allting i polyester.därför jag tänker om de finns nåt i din rawfood som gör de värre? t.ex. laktos eller citrusfrukter?

   Radera
 2. allergikliniken.se i halmstad..inte vart där själv men de verkar va lite samma princip som therapie eisenhardt.!(att dem avgiftar kroppen så man blir av med sina allergier) eksem blir oftast mkt värre samt fortsätter utvecklas av allergier..så en smart sak är att få bort allergin

  SvaraRadera