söndag 26 april 2009

På 7:e dagen…

…vilade gud, men inte jag! Känner mig för det mesta fylld av energi när första veckan på raw food närmar sig sitt slut. Är nästan aldrig hungrig heller. Enda nackdelen är att jag har huvudvärk då och då, och väldigt lätt mår illa. Detoxsymptom?

Hur har då första veckan gått? Jag hade ambitionen att skriva nästan dagligen, men den har ännu inte uppfyllts. Än. Det kommer.

Vi började vår raw food-resa med att vara sjuka… Henrik blev sjuk redan innan, och själv blev jag sjuk på eftermiddagen 1:a dagen, tisdag 14 april.. Hade en enorm huvudvärk och mådde extremt illa. Blev liggande hemma onsdag och torsdag. Kändes precis som när jag hade Denguefeber, fast nästan utan feber. Kan man få återfall? Vet någon så skriv gärna och berätta. Henrik hade ont i halsen och var förkyld också, men inte jag. Funderade på om det kunde vara effekter av detoxen, men har svårt att tänka mig att den drar igång så hårt på bara några timmar. Särskilt som jag ätit mycket raw food innan också.

Hur som helst var det lätt att bara äta raw food eftersom jag var hemma dag 2-3. Vi hade redan handlat hem allt vi behövde för att laga de första rätterna, men det blev mest fruktgröt och sallader för min del. Jag gjorde en salladsdressing från Alissa Cohens bok som var helt sagolik. Den om något har jag haft cravings efter! Väldigt enkel, en blandning av olivolja, äppelcidervinäger, honung och salt om jag minns rätt. Henrik tyckte inte alls lika mycket om den som jag. Jag antar att det är något min kropp behöver i den, jag skulle kunna dricka den direkt ur flaskan!

Vi gjorde också en ”lax”paté, baserad på bl a valnötter och paprika och en Pad Thai med squashnudlar. Pad Thai:en har jag provat förut, och då tyckte jag jättemycket om den, men nu mår jag illa av såsen bara jag smakar på den. Undrar varför det blir så. Någon som vet? Reagerar man på för mycket ingredienser blandade? Är det för att kroppen inte är van vid kombinationerna? Ska man äta saker som man mår illa av? Fast jag gör ju det väldigt lätt nu, vet inte om det är för att jag var sjuk, eller om det är processer som startats av den råa maten?

Att man får äta massor av goda desserter med gott samvete är ju helt fantastiskt! Denna veckan har vi gjort en superenkel tårta baserad på valnötter och russin med en fyllning av dadlar och citron. Så enkelt och så gott! Den blev faktiskt ännu godare när den stått ett par dagar och mognat. Ett recept som går varmt hemma hos oss är också Brownies ur Erica Palmkrantz bok ”Raw Food på svenska”. Tack Erica, för det receptet! Det är helt suveränt.

I helgen var jag hemma hos mina föräldrar. Förberedde en liten kylväska med smått och gott för att kunna hålla mig till mitt kostval även där. Gjorde också en sats Brownies för att ha när de andra fikade. Av praktiska skäl gjorde jag den till en rulle och slog in i folie. – En bajskorv i folie, utropade syrran när jag packade upp den. Men hon mumsade glatt när hon fick smaka. Pappa tyckte också den var jättegod. Han blev nog lite nyfiken på Raw Food under helgen. Det verkar ju så lätt att laga till, tyckte han. Så han fick smaka på en massa saker jag lagade. När de andra grillade, firade jag med sallad och champinjoner och lök marinerade i nama shoyu. Tamari och nama shoyu ersätter verkligen behovet av stekt mat för mig. Det får det att kännas väldigt ”lagat” i smaken. Lite trist att inte kunna vara med och grilla, det lockar ju verkligen, men min prioritering nu är hälsan.

Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar