lördag 25 april 2009

Gud så gott med Raw Röd Curry!

Vi började testa Raw Food när vi nyss kommit hem från Thailand. Jag saknade alla goda thaigrytor och började klura på om det skulle gå att göra en rå variant. Och det gick alldeles utmärkt! Jag är dock osäker på om currypastan jag använde är helt rå. Hur vet man egentligen om saker är tillagade? Hittar inget på innehållsförteckningen om det, så jag håller tummarna för att de bara blandat kryddor med olja. Om så inte är fallet var det i alla fall värt avvikelsen för den goda smaken! Gjorde en sats igår kväll, som vi hade till lunch idag. Den mår bra av att mogna lite, men går bra att äta som den är också. Det här receptet har jag ju faktiskt hittat på från grunden, så det delar jag gärna med mig av:

Du behöver:
Kokos
Vatten
Ev cashewnötter
Röd currypasta
Nama Shoyu eller Tamari
Asiatiska örtkryddor (fryst förpackning från Findus, finns bland frysta kryddor)

Kör detta till en smet i matberedaren. Jag har bara gjort receptet 2 gånger, så jag kan inte säga att jag vet exakta mängder. Jag tog 1-2 dl kokos och ca 1 dl cashewnötter, en väldigt rågad tesked currypasta och några skak med den frusna kryddförpackningen. En klunk Nama Shoyu, men var försiktig där så det inte blir för mycket. Prova, prova och lägg hellre till mer än ta för mycket från början. Vatten så att det känns lagom, ska bli rätt smetigt, för att bli gott ihop med grönsakerna, tycker jag. Kör en stund med matberedaren när du är nöjd med smakerna, så löser kokosen upp sig rätt bra. Jag har inte lyckats få kokosen att lösa upp sig helt, men det smakar bra ändå.

Tillsätt grönsaker som du tycker är ”thai:iga”. Denna gången tyckte jag och innehållet i mitt kylskåp att det var:
1 salladslök
1 halv gul paprika
1 bit broccoli
Ett gäng sugar snap peas
1-2 morötter
1 handfull orostade jordnötter (fast det är visst ingen grönsak)

Till detta gjorde jag ris på palsternacksrot, bara att skala och köra i matberedaren. Ris behöver inte ta lång tid! Vi packade riset i en separat låda för att det inte skulle suga upp såsen, eftersom vi inte skulle äta förrän dagen efter.

Förra gången hade jag groddar i också, det var också väldigt gott.

Gillar du Thaimat, prova detta!Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar