söndag 26 april 2009

Energi, energi, energi och ännu mer energi

En av anledningarna till att jag dras till raw food är den energi man får av kosten. Jag upplever inte den där blodsocker-jojon längre, just för att jag har en jämn energinivå i kroppen. Tröttheten som brukar smyga sig på mitt på eftermiddagen eller som ett resultat av en tung lunch (känns det igen?) är som bortblåst. Det känns riktigt skönt att slippa. Med den här maten blir jag heller inte sådär dundermätt efter en måltid, eftersom maten är väldigt lätt. Det är en annan typ av mättnadskänsla som till en början känns som "inte tillräcklig". Jag märker att det mer är psykologiskt med mat än jag först trodde. Det är ofta sinnet som vill ha mer, inte kroppen.

Jag äter fler mål under dagen än tidigare och det gör ju också att energin är mer jämn, i kombination med långsamma kolhydrater. Det blir mycket nötter och frukt som mellanmål, varvat med lite dadlar. Yum!

Frukost då? Vi kör med några varianter, men det är mest fruktbaserat. Ett exempel är en grön smoothie. Va?! Grön?! Ja, precis. Grön som i spenat. Inte äckligt när man blandar med frukt.

Testa den här:

Kör en näve spenatblad tillsammans med några deciliter vatten i en mixer. Hacka ner ett äpple, ett päron och en banan och mixa igen. Kör ner en näve frusna bär av valfri sort. Vi brukar använda antingen mango och ananas eller blåbär och hallon. För att öka fiberinnehållet kan du köra ner lite krossade linfrön och kokos. Den här smoothien mättar ordentligt och du står dig ända till lunchen. Den är hur god som helst – till och med min pappa gillar den!

Ett annat exempel:


All ny energi jag fått gör att jag orkar mer både fysiskt och mentalt. Jag märker att koncentrationen på jobbet håller i sig längre och uthålligheten i min ashtanga-träning har ökat.

Raw food är helt enkelt en suverän källa till energi!

Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar